Eigenlijk is het maar bij toeval dat de wereld op de hoogte kwam van het drama, dat zich afspeelde in een afgelegen Iraans dorp, omdat de Franse journalist Sahebjam er door autopech verzeild raakte en het verhaal te horen kreeg.
Soraya's man Ali wil van haar scheiden, omdat hij verliefd is geworden op een veertienjarig meisje. Daarom beschuldigt hij haar valselijk van overspel. Er is natuurlijk geen bewijs, maar ook de corrupte geestelijk leider speelt het spel mee. Maar spel is bepaald geen passend begrip.
Het verhaal van Soraya maakt duidelijk, dat mensenrechten onze voortdurende aandacht blijven opeisen.
The stoning of Soraya M. is een keiharde film die geen concessies doet en als een moker op je emoties inhakt. Of je alle scènes met geopende ogen kan volgen, is dan ook nog maar de vraag. Laat je daarentegen niet tegenhouden om de film toch te kijken, want The stoning of Soraya M. komt zeer dicht in de buurt van een meesterwerk." (Movie2Movie)
Publieksprijzen van Gent 2009, het Los Angeles film festival 2009 en het festival van Toronto.
De film bevat schokkende beelden!
Do 09 feb 2012 20:15
Poll
9,58
Regie
Cyrus Nowrasteh
Land - Jaar
Verenigde Staten - 2008
Duur
114'
Met
Mozhan Marnò, Shohreh Aghdashloo, James Caviezel, Navid Negahban en anderen
De film van vanavond zagen we al in 2009 op het filmfestival van Gent en we waren zeer onder de indruk. We gaven de film toen het maximale aantal van 5 sterren. Het zeer schokkende relaas is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, dat in 1986 wereldwijd de media haalde. De film kon in Nederland aanvankelijk geen distributeur vinden en we hebben zelfs overleg gevoerd met de rechtenhouder zelf. Het kleine Artifilm heeft het uiteindelijk aangedurfd en de film op 29 september 2011 uitgebracht in ons land.
Bijzonderheden
De werkgroep Halderberge van Amnesty International zal een korte inleiding verzorgen over het werk van de groep.