Do 22 aug 2024 20:15  
Ma 09 sep 2024 14:00  
 

  Poll
  8,98
 
  Regie
  Fabio Mollo
 
  Land - Jaar
  ItaliĆ« - 2023
 
  Duur
  113'
 
  Met
  Teresa Saponangelo, Pierluigi Gigante, Alessandro Piavani, Barbora Bobulova
 

Een van de kleinere titels die deze zomer goed stand hielden in de filmtheaters geeft ons de gelegenheid om weer eens een Italiaanse film aan u voor te stellen met een ontroerend en waargebeurd verhaal.

Ergens in 2017 is de rechtbank van Napels op zoek naar een gezin voor het baby'tje Alba, zo gaat dat in Italiƫ. Vanwege het syndroom van Down werd ze vanaf haar geboorte in het ziekenhuis achtergelaten en dan is het vinden van adoptieouders niet zo eenvoudig. Luca is alleenstaand en homoseksueel en hij heeft een sterk verlangen naar het vaderschap; een oplossing is snel gevonden, zou je denken. Maar nog nooit eerder keurde de rechtbank adoptie door een alleenstaande, homoseksuele man goed. Samen met zijn volhardende advocate vraagt hij zich af hoeveel 'traditionele' gezinnen deze adoptie moeten afwijzen voor hij aan de beurt komt.

Nata per te is gebaseerd op het boek met dezelfde titel van Luca Mercadante en Luca Trapanese.

"In plaats van retoriek wordt gekozen voor een liefdevolle insteek, om te laten zien hoe achterhaald het idee van de archetypisch katholieke familie als hoeksteen van de samenleving - en basis voor adoptie - eigenlijk is." (de Filmkrant)