Do 24 okt 2024 20:15  
 
 

  Regie
  Karim Aïnouz
 
  Land - Jaar
  Verenigde Staten - 2023
 
  Duur
  120'
 
  Met
  Alicia Vikander, Jude Law, Simon Russell Beale, Erin Doherty, Eddie Marsan, Sam Riley
 

Wanneer nieuwe kostuumfilms worden gemaakt gaat dat uiteraard met de middelen die nu beschikbaar zijn en op een manier die de kijker van nu het best bevallen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijke pracht en praal.

De zesde vrouw Katherine Parr is zelf protestant en vrouw van de katholieke Britse Tudorvorst Hendrik VIII aan het begin van de 16de eeuw in Engeland. Zij probeert als regentes zo veel mogelijk invloed uit te oefenen, niet alleen op haar man, maar ook als het de belangen van het koninkrijk betreft. Als Hendrik ziek terugkeert van het slagveld, raakt hij ook nog zijn grip op de werkelijkheid kwijt en richt hij zijn woede op het protestantse deel van de bevolking. Dat brengt ook Katherine in gevaar en zij doet er wanhopig en angstig alles aan het huwelijk én haar eigen leven te redden.

"Tweelingzusjes Henriette en Jessica Ashwoth schreven hun scenario op basis van Elizabeth Fremantle's boek 'Queen’s Gambit' en zorgen voor een meer feministische blik op een meestal vanuit mannelijk perspectief verteld stukje geschiedenis." (FbtS)