Officiële naam

Stichting Filmpromotie Halderberge


Doelen

  1. Het voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk maken en ter discussie stellen van films, om zo een bijdrage te leveren aan culturele activiteiten in de gemeente Halderberge, in cultureel, artistiek en maatschappelijk opzicht.
  2. Het bevorderen van filmeducatie.
  3. Het verrichten van verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden en daartoe bevorderlijk kunnen zijn.

Bestuur

Theo Hoebink (voorzitter)
Elly Legius (secretaris)
Jaap Barmen ‘t Loo (penningmeester)
Tomas Broeren
Peter Dingenouts

N.B.
Alle medewerkers van de stichting zijn onbezoldigd.


Beleidsplan


Blik vooruit

Beleidsvisie vanuit 2024 naar de toekomst van Filmtheater Fanfare.

Inleiding

In 2025 zullen de medewerkers van Filmtheater Fanfare herdenken dat het filmtheater 20 jaar zelfstandig bestaat. In dat jaar zijn er echter al 35 jaar culturele filmactiviteiten in Oudenbosch, uitgevoerd door deels dezelfde vrijwilligers. Aanvankelijk vonden de voorstellingen plaats in Cultureel Centrum Fidei et Arti ‘op 35mm’ en vallend onder de verantwoordelijkheid van de Kulturele Kommissie van het centrum, vanaf 29 december 2005 dus zelfstandig in dependance ‘De Vossenberg’ van het Markland College en sinds 2015 in de Utopiazaal, eveneens van ’t Markland.

Zonder uitgebreide verslaggeving (alle Jaarverslagen zijn op de Fanfaresite terug te vinden) kan hier wel worden vermeld dat onder de vlag van Fidei et Arti 57. 874 bezoekers werden geteld en dat de teller bij het zelfstandige filmtheater op dit moment op ruim 85.000 staat.

1. Verantwoording

De Stichting Filmpromotie Halderberge in dezen handelend onder de naam Filmtheater Fanfare heeft zich statutair tot doel gesteld:

  1. het voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk maken en ter discussie stellen van films, om zo een bijdrage te leveren aan culturele activiteiten in de gemeente Halderberge, in cultureel, artistiek en maatschappelijk opzicht;
  2. het bevorderen van filmeducatie;
  3. het verrichten van verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden en daartoe bevorderlijk kunnen zijn.

ad a. In de jaarverslagen is te zien dat het filmtheater conform deze uitgangspunten te werk gaat. Er wordt een filmaanbod vastgelegd dat gevarieerd is, waardoor een zo breed mogelijk publiek kan worden bediend, maar met de culturele en/of kunstzinnige aspecten van de films als uitgangspunt.

Regelmatig wordt samenwerking gezocht met culturele en/of maatschappelijke groeperingen binnen de gemeente of uit de directie omgeving. Als voorbeelden daarvan noemen we er enkele uit 2023:

– Fanfare neemt jaarlijks deel aan de ‘Halderbergse Cultuurmaand’ en de activiteiten worden meegenomen in het overzichtsprogramma van die organisatie.

– Na lange tijd nam Fanfare weer deel aan het landelijke kinderfilmfestival Cinekid en dat bracht met zich mee, dat ruim 500 basisschoolleerlingen kennis maakten met een ‘betere’, door Cinekid vastgelegde en voor de diverse leeftijdsgroepen bedoelde, jeugdfilm, inclusief een korte inleiding.

– Door de hernieuwde samenwerking met Cultureel Centrum Fidei et Arti werd de Maandagmatinee heringevoerd met films die ook in een reguliere voorstelling op donderdagavond werden vertoond, maar nu ook gemakkelijker bereikbaar werden voor ouderen en iedereen die vrij is.

– Voor de afdeling Oudenbosch van De Zonnebloem werd Une belle course vertoond.

– Op verzoek van het pastoraal-diaconaal centrum De Pelgim in Oudenbosch werden twee films vertoond.

Met deze voorbeelden wordt duidelijk gemaakt hoe Fanfare te werk gaat en dat zal blijven doen in overeenstemming met de statuten. We kunnen hieromtrent nog wel aanvullen.

ad b. Door het vertonen van ‘moeilijke’ films wordt vanzelf voldaan aan het aspect van de filmeducatie. Ook worden filmvertoningen soms voorafgegaan door een verklarende inleiding van een filmdocent, waarvoor gebruik wordt gemaakt van de initiatieven van bij voorbeeld ‘de Filmkrant’, ‘de Moviemachine’ of ‘Koning Film’.

U las eerder al over de samenwerking met Cinekid en de schoolvoorstellingen, die Fanfare bovendien ook voor ’t Markland verzorgt.

ad c. Een voorbeeld voor wat in dit punt wordt bedoeld:

Eerder in 2024 vertoonde Fanfare Les uns et les autres in het kader van ‘80 jaar vrijheid in Halderberge’ en in 2025 staat een voorstelling in het kader van ‘750 jaar Oudenbosch’ gepland met een inleidende lezing.

2. Uitvoering

– Tot op heden vertoont het filmtheater wekelijks op donderdag één film en soms worden er extra vertoningen toegevoegd. Oudenbosch is maar een kleine plaats, maar als we zo nu en dan aanvullen, blijkt dat goed aan te slaan.

– De Maandagmatinees voldoen in een duidelijke behoefte en zullen zeker worden gecontinueerd; over de Jeugdfilms moet worden nagedacht, omdat die eigenlijk niet de belangstelling krijgen die ze verdienen.

– Ook in de toekomst zullen (basis)scholen regelmatig worden geïnformeerd over de mogelijkheden van een (besloten) schoolvoorstelling. In het verleden werd regelmatig gebruikgemaakt van die aanbiedingen en het filmtheater zal zich daarvoor ook actief opstellen.

– Voor het Markland College, een school voor voortgezet onderwijs van vmbo tot en met gymnasium, worden ongeveer één keer per maand filmvertoningen georganiseerd, al dan niet vallend onder het vak CKV.

Bij de uitvoering van haar activiteiten maakt Filmtheater Fanfare gebruik van louter vrijwilligers. Dat houdt weliswaar het risico in van vrijblijvendheid, maar het directieteam ziet erop toe, dat dat niet al te zeer het geval is. Gebleken is in de afgelopen 35 jaar dat het ‘leuk werken’ is bij het filmtheater, waarbij in samenspraak de planning van de werkzaamheden tot stand kan komen én dat daar dan een jaarlijks gezamenlijk avondje tegenover staat.

De vrijwilligersploeg kan gemakshalve worden ingedeeld in het bestuur, de directie, het foyerteam, de technische ploeg, de Maandagmatinee en tenslotte de site- en ict-verzorging. In de jaarverslagen wordt telkens een totaaloverzicht opgenomen van de aan het eind van het jaar werkzame vrijwilligers; dat zijn er steeds ongeveer 30.

3. Communicatie

Ook in de toekomst zal het filmtheater communiceren met haar gasten via de website en de wekelijkse nieuwsbrief. Het programma wordt digitaal verzonden naar alle geïnteresseerden en voorlopig in ieder geval ook nog op papier. Houders van een Fanfarepas kunnen aangeven of die papieren versie wel gewenst is, dit om onnodige verzendkosten en papierverspilling te voorkomen.

Het Fanfarebestuur vergadert tweemaal per jaar en om de communicatie tussen bestuur en (uitvoerende) directie goed te houden zijn de directieleden aanwezig bij die vergaderingen, behalve natuurlijk wanneer het om persoonlijke kwesties gaat.

4. Vergoedingen

Ondanks het feit dat het filmtheater met vrijwilligers werkt, kan in sommige gevallen toch (een deel van) gemaakte kosten worden gedeclareerd, dit naar het oordeel van het bestuur. Daarmee wordt gegarandeerd dat ook in de toekomst, wanneer dat wat minder gemakkelijk mocht gaan, vrijwilligers toch te verleiden zijn om actief te worden of te blijven binnen de organisatie en daarmee de continuïteit ervan te kunnen garanderen.

5. Financiën

Het filmtheater heeft een zeer gezonde financiële basis en legt zelfs voldoende penningen opzij om, als zich dat onverwijld voor mocht doen, de technische installatie van de projector te kunnen moderniseren of wellicht te kunnen vervangen door een nieuwe. Dat is nodig gebleken bij de overstap naar een digitale projectie; nog pas enkele jaren geleden bleek het opnieuw een uitstekende opstelling, toen de projectie-installatie aan de nodige aanpassingen (laserlicht!) toe was. Vooralsnog heeft het filmtheater geen sponsors en dat wil zij graag zo houden, om niet afhankelijk te hoeven zijn van die bron van inkomsten. Alleen voor de aanschaf van nieuwe toegangskaarten wordt, ongeveer elke 5 jaar, een beroep gedaan op enkele adverteerders op de achterkant van die kaartjes. Ondanks het feit dat gepoogd wordt om de filmvoorstellingen (ook financieel) zo toegankelijk mogelijk te houden, zijn de prijzen ingaande het seizoen 2024/2025 toch verhoogd.

6. Interne organisatie

Het bestuur van Filmtheater Fanfare bestaat uit 5 personen en het komt tenminste 2 keer per jaar bijeen. De dagelijkse werkzaamheden rondom de projecties worden uitgevoerd door een programmacommissie van 2 personen en het ‘organisatietrio’, gemakshalve de directie genoemd, dat bijgestaan wordt door ongeveer 20 medewerkers.

7. Huisvesting

Het filmtheater maakt gebruik van de Utopiazaal van het Markland College en de samenwerking met de school is uitstekend. We herhalen graag de woorden van de rector van de school Michiel Maas bij het eerste overleg: “We willen jullie zeker niet kwijt”. En wij natuurlijk de school niet!

 

Oudenbosch 11 november 2024.

Ad Uijtdewilligen

 


Downloads & Documenten